Blaty z konglomeratów kwarcowych – zalety i wady

Blaty z konglomeratów kwarcowych są głównym elementem roboczy kuchnia. A kuchnia jest sercem każdego domu. Jeżeli ja doprze zaprojektujemy to stanie się miejscem nie tylko to przyrzadząnia osiłków ale miejscem gdzie będziemy chętnie spędzać czas. Blaty kuchenne są „sercem serca” więc warto aby były piękne i funkcjonalne. O podwyższonej odporności na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. To takich blatów zapewne można zaliczyć blaty z konglomeratów kwarcowych

Co to za materiał konglomerat kwarcowy?

Do mebli kuchennych możemy zainstalować kilka rodzajów blatów:

blaty z laminatów – blaty które w środku składają się z wiórów drewnianych i żywicy oklejone na zewnątrz tworzywem sztucznym. Dobre tanie blaty jednak nie odporne na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć jeżeli zostaną uszkodzone lub źle zabezpieczone.

blaty drewniane – wykonane najczęściej z drewna dębowego, jesionu, buku. W kuchniach wyglądają bardzo efektownie. Jednak aby ich piękny wygląd był zachowany trzeba o nie dbać tzn. Lakierować lub zaolejować. A wiadomo jest jak to z naszym zapałem do takich czynności. Po kilku latach bez zabiegów pielęgnacyjnych blaty są poplamione i porysowane.

blaty kamienne – mamy w sumie trzy materiały na blaty kamienne: granity, konglomeraty, spieki.

Najlepsze są oczywiście naturalne granity gdyż można na nich odstawiać gorące naczynia. Blaty ze spieków wykonane są z zmielonego granitu a następnie prasowane i wypalane. Mają te same właściwości co blaty granitowe a dodatkowo mogą mieć grubość 6mm. I bardzo ciekawe wzornictwo.

blaty z konglomeratów – wykonane z zmielonego granitu i 5% żywicy. Dzięki procesom technlogicznym uzyskujemy materiał odporny na wilgoć, relatywne lekki a przede wszystkim o pięknym wzornictwie przypominającym marmur. ( marmur i konglomeraty marmurowe nie nadają się na blaty)

Najważniejsze zalety – blaty z konglomeratów kwarcowych:

  • duża twardość a co z a tym idzie odporność na zarysowania. Blaty z konglomeratów mają właściwości kamienia z którego są produkowane więc konglomeraty kwarcowe są twarde i odporne jak granit

  • brak plam na blacie – blaty z konglomeratów kwarcowych są odporne na wchłanianie wilgoci podobnie jak granit a więc nie wchłaniają ani zapachów ani plam z produktów spożywczych. I cieszą pięknym wyglądem przez wiele lat

  • blaty z konglomeratów kwarcowych mają powierzchnie idealnie gładką i nie wchłaniającą cieczy a co za tym idzie bakterie nie mogą się na nich namnażać z braku „ pokarmu” Dlatego często wykorzystywane są kuchniach przemysłowych

  • odporne na wodę – w każdym materiale są mikro pory i to samo tyczy się konglomeratów kwarcowych jednak mikro pory w konglomeratach są na tyle małe że woda nie jest w stanie w nie wsiąkać. Jednak zawsze każdy blat z kamienia warto zaimpregnować.

  • Waga – blaty z konglomeratów kwarcowych są lżejsze od granitowych o tych samych wymiarach o około 20 % dzięki temu szafki nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia a sam blat jest łatwiej zamontować

  • kolory – blaty konglomeratowe dzięki barwnikom i technologii produkcji mają w zasadzie każdy kolor i wzór. Wyglądem mogą przypominać marmury.

  • temperatura i odporność na ciepło – blaty z konglomeratów w dotyku są przyjemniejsze i cieplejsze niż blaty z naturalnego granitu. Jednak mniej odporne na rozgrzane garnki prosto z gazu. Spowodowane jest to dodatkiem żywicy do produktu. Lepiej pod gorące garnki używać podstawek.

  • cena – obecnie jest wielu producentów płyt z konglomeratów więc ceny są uzależnione od rodzaju i wzoru

Szybki kontakt!
+
Wyślij!